Miten parantaa yrityksen luottoluokitusta?

Yrityksen luottoluokitus nousee usein esille silloin, kun pyritään hankkimaan edullisempia lainoja tai neuvottelemaan parempia sopimuksia liikekumppaneiden kanssa. Hyvä luottoluokitus herättää luottamusta yhteistyökumppaneissa ja sen avulla voit esimerkiksi saada paremmat maksuehdot, mikä puolestaan helpottaa kassavirran hallintaa. 

Tässä joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa parantamaan yrityksesi luottoluokitusta:

1. Maksa laskut ajoissa

Yksi tärkeimmistä luottoluokitukseen vaikuttavista tekijöistä on maksujen suorittaminen ajoissa. On siis tärkeää maksaa yrityksen laskut, lainanlyhennykset ja muut velvoitteet sovitusti ajallaan. 

Jo muutaman päivän myöhästyminen eräpäivästä voi heikentää yrityksesi luottoluokitusta, joten kannattaa tehdä laskujen maksusta mahdollisimman helppoa. Esimerkiksi erilaiset sähköiset kirjanpito-ohjelmat vaativat ainoastaan laskujen hyväksymistä yhdellä klikkauksella, eikä sinun tarvitse käyttää aikaa tili- ja viitenumeroiden näppäilyyn. Tietyt laskut, kuten vuokrat, lainat ja verot voi myös pistää automaattisesti maksuun.

2. Vähennä velkaa

Pyri vähentämään yrityksen velkaa, erityisesti lyhytaikaista velkaa. Liiallinen velkaantuneisuus saattaa heikentää yrityksen luottoluokitusta. Suunnittele tehokas strategia velan maksamiseksi ja varmista, että taloutesi pysyy tasapainossa. 

Jos yrityksesi kassavirta on tasaista, voi olla fiksua rahoittaa kohtuulliset hankinnat tulorahoituksella ilman turvautumista ulkopuoliseen lainaan.

3. Rakenna hyvää luottokelpoisuutta

Aktiivinen luottokäyttäytyminen saattaa auttaa parantamaan yrityksesi luottoluokitusta. Varmista, että yrityksen tilillä on luottokäytön historiaa – esimerkiksi pienet lainat tai luottokortit, joita käytät ja maksat luoton pois säännöllisesti. 

Huolehdithan myös siitä, että yrityksellä on vain sellaisia lainoja ja luottoja, jotka se pystyy maksamaan pois. Jos yrityksellä on esimerkiksi useampi luottokortti käytössä, on hyvä varmistaa, että luottoraja on linjassa yrityksen tuloksenteon kanssa.

4. Huolehdi kirjanpidosta

Pidä yrityksesi taloushallinto ja kirjanpito kunnossa. Huolellisesti laadittu kirjanpito herättää luottamusta ja saattaa vaikuttaa positiivisesti luottoluokituksen arviointiin. 

Kirjanpidon laatiminen on helpompaa, kun pidät kaikki tositteet järjestyksessä ja ulkoistat kirjanpidon ammattilaiselle. Sähköisen kirjanpidon ansiosta kirjanpito on nopeaa ja tarvittavat tositteet säilyvät paremmin tallessa – kannattaa siis harkita sähköistä kirjanpitoa heti alusta alkaen.

5. Vältä ylimääräisiä lainahakemuksia

Liian suuri määrä lainahakemuksia voi viitata taloudellisiin vaikeuksiin ja aiheuttaa luottoluokituksen heikkenemisen. Älä siis hae lainaa, jos et oikeasti sitä tarvitse – vaikka houkutteleva lainatarjous tulisikin vastaan.

6. Ylläpidä hyviä suhteita liikekumppaneihin

Luotettavilla ja vakavaraisilla liikekumppaneilla voi olla myönteinen vaikutus yrityksesi luottoluokitukseen. Ylläpidä siis suhteita tavarantoimittajiin, asiakkaisiin sekä muihin liikekumppaneihin. 

Vakavaraiset liikekumppanit pystyvät usein tarjoamaan myös paremmat maksuehdot, mikä helpottaa kassavirran hallitsemista.

7. Paranna yrityksen kannattavuutta

Tehokkaat liiketoimintaprosessit, hyvä kannattavuus ja vakaat tulokset saattavat tukea luottoluokituksen paranemista, sillä ne näkyvät kaikki ”viivan alla”. Pyri siis kasvattamaan yrityksesi tuottoja ja pienentämään kustannuksia. 

Osaava kirjanpitäjä, vakavaraiset liikekumppanit ja taitava budjetointi ovat avainasemassa kannattavuuden parantamisessa.

8. Seuraa luottoluokitustasi

Huolehdi sitä, että olet tietoinen yrityksesi tämänhetkisestä luottoluokituksesta ja seuraa sen kehitystä. Verkosta löytyy useita palveluita yrityksen luottoluokituksen tarkistamiseksi. 

Yhtä tärkeää kuin oman luottoluokituksen seuraaminen, on myös omien asiakkaiden luottoluokituksen seuraaminen. Jos huomaat, että asiakasyrityksesi luottoluokitus on heikko, voit esimerkiksi vaatia häneltä ennakkomaksua laskutuksen sijaan.

Ole kärsivällinen…

Vaikka yrityksesi luottoluokitus olisikin tällä hetkellä kehno, ei ole syytä huoleen. Näitä vinkkejä noudattamalla voit saada yrityksen luottoluokituksen paremmalle tasolle. Pidäthän kuitenkin mielessä, että tämä saattaa vaatia useita kuukausia.

Tutustu Broadenin akatemiaan!

Broaden akatemia on jokaisen yrittäjän tietopankki, josta löydät kattavasti käytännön tietoa kaikkeen yritystoiminnan kasvuun ja pyörittämiseen liittyen. Broaden akatemia on maksuton ja aina käytettävissäsi, sinua ja yritystäsi varten.

Uuden yrittäjän muistilista

Mitä kaikkea tulee tehdä ennen kuin yritys voi hankkia ensimmäisen asiakkaan? Laadimme listan asioista, joihin kannattaa tutustua, kun suunnittelet yrityksen perustamista. 

Testaa millainen yrittäjä olet

Mikä on yrittäjäprofiilisi?

Oletko harkinnut uraa yrittäjänä? Tee lyhyt testi ja selvitä, millainen yrittäjä olet!

Yrittäjän sanasto​

Miten lasketaan ROI? Mikä se on? Entä mitä tarkoittikaan hissipuhe? Työelämässä törmää mitä ihmeellisimpiin termeihin ja käsitteisiin. Teemme ne kaikki sinulle tutuksi!