Toiminimi

Toiminimiyrittäjä

Luotat omaan osaamiseesi, mutta et kaipaa muita ihmisiä paimennettavaksesi. Olet siis todennäköisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toisin sanoen toiminimiyrittäjä.

Toiminimiyrittäjyys on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto ja se sopii oman tiensä kulkijoille: esimerkiksi parturi-kampaajille, valokuvaajille, taiteilijoille, lääkäreille ja terapeuteille. 

Toiminimestä voi tulla erittäin kannattava tapa elättää itsensä. Voit pysyä toiminimiyrittäjänä aina, mutta jos haluat kasvattaa yrityksen seuraavalle tasolle, voi olla fiksua vaihtaa yritysmuotoa.


Yritysmuoto kannattaa valita huolellisesti, sillä se vaikuttaa myös yritystoiminnan riskeihin ja kuluihin. Yritysmuoto vaikuttaa myös siihen, miten kirjanpito tulee järjestää, yritystoiminnan tulojen verotukseen, yrityksen kasvumahdollisuuksiin – ja siihen kuinka paljon aikaa yrittäjältä kuluu hallinnollisiin tehtäviin. 

Kaikki järjestyy

Yritysmuotoja on useita

Suurin osa suomalaisista yrityksistä on osakeyhtiöitä tai toiminimiä. Muita yritysmuotoja ovat avoin yhtiö, osuuskunta sekä kommandiittiyhtiö. Yrittämisen alkutaipaleella varteenotettava vaihtoehto voi olla myös kevytyrittäjyys, jossa yrittäjä laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Myös kevytyrittäjällä on mahdollisuus saada y-tunnus.

Yritysmuotoja ovat: 

  1. Yksityinen elinkeinonharjoittaja / toiminimi
  2. Osakeyhtiö
  3. Osuuskunta
  4. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Yritysmuotoja voit vertailla tarkemmin täällä.

Tuoreimmat artikkelit

Embedded finance – mitä se on ja miten se tulee muuttamaan rahoitusalaa Embedded finance (myöhemmin upotetut rahoitusratkaisut) tarkoittaa sitä, että ei-rahoitusta tarjoavat

Kumppanuus on etu molemmille Sortterin ja Broadenin kumppanuus tukee molempien liiketoimintaa Broadenin kumppaniohjelma on tarkoitettu kaikille yrityksille, joiden asiakkaisiin kuuluu B2B-yrityksiä, ja

Yrityksen parhaat tavat tehdä uusasiakashankintaa Yksikään yritys ei pysy pystyssä ilman asiakkaita Aina asiakkaat eivät kuitenkaan löydä yrityksen tuotteita tai palveluita itse,