Toiminimi

Toiminimiyrittäjä

Luotat omaan osaamiseesi, mutta et kaipaa muita ihmisiä paimennettavaksesi. Olet siis todennäköisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toisin sanoen toiminimiyrittäjä.

Toiminimiyrittäjyys on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto ja se sopii oman tiensä kulkijoille: esimerkiksi parturi-kampaajille, valokuvaajille, taiteilijoille, lääkäreille ja terapeuteille. 

Toiminimestä voi tulla erittäin kannattava tapa elättää itsensä. Voit pysyä toiminimiyrittäjänä aina, mutta jos haluat kasvattaa yrityksen seuraavalle tasolle, voi olla fiksua vaihtaa yritysmuotoa.


Yritysmuoto kannattaa valita huolellisesti, sillä se vaikuttaa myös yritystoiminnan riskeihin ja kuluihin. Yritysmuoto vaikuttaa myös siihen, miten kirjanpito tulee järjestää, yritystoiminnan tulojen verotukseen, yrityksen kasvumahdollisuuksiin – ja siihen kuinka paljon aikaa yrittäjältä kuluu hallinnollisiin tehtäviin. 

Kaikki järjestyy

Yritysmuotoja on useita

Suurin osa suomalaisista yrityksistä on osakeyhtiöitä tai toiminimiä. Muita yritysmuotoja ovat avoin yhtiö, osuuskunta sekä kommandiittiyhtiö. Yrittämisen alkutaipaleella varteenotettava vaihtoehto voi olla myös kevytyrittäjyys, jossa yrittäjä laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Myös kevytyrittäjällä on mahdollisuus saada y-tunnus.

Yritysmuotoja ovat: 

  1. Yksityinen elinkeinonharjoittaja / toiminimi
  2. Osakeyhtiö
  3. Osuuskunta
  4. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Yritysmuotoja voit vertailla tarkemmin täällä.

Tuoreimmat artikkelit

Lue miten sosiaalinen media auttaa yrittäjää palvelemaan paremmin ja myymään enemmän.

Miten parantaa yrityksen luottoluokitusta? Yrityksen luottoluokitus nousee usein esille silloin, kun pyritään hankkimaan edullisempia lainoja tai neuvottelemaan parempia sopimuksia liikekumppaneiden kanssa. Hyvä

Yrittäjän YEL-vakuutus ja YEL-uudistus – miksi YEL ja mikä muuttuu? Tuliterä läppäri on hankittu, olohuoneen kulmaan raivattu sopivasti tilaa. Pieni pääoma alkua